My image

Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:
Ma Bulcsú napja van, holnap Fatime napja lesz. 2020.06.04 | 23. hét | 155. nap

A fizika a legtöbb ma ismert tudomány őse. Amikor a fizikáról esik szó, azt szoktam mondani, hogy a természettudomány sokkal régebbi, mint az ember, mert a természet már jóval az ember előtt jelen volt. Az egy dolog, hogy a 2 millió évvel ezelőtt élt ember még nem tudta értelmezni a természeti jelenségeket, de az attól függetlenül már létezett. Emberi léptékkel nagyon hosszú időszakoknak kellett eltelni, hogy a fizika ma ismert formája körvonalazódjon, és a társadalmak számára hasznosítható legyen. Na, de itt és most nem a fizika történetről kívánok szólni, hanem arról, hogy miért is hoztam létre ezt a menüpontot. Ennek a menüpontnak a létrehozásával az a célom, hogy a diákoknak segítséget nyújtsak a fizika megismeréséhez. Mindezt úgy, hogy közben ismeretterjesztő módon népszerűsítsem is a fizikát. A fizika tárgykörében a kísérlettől kezdve a feladatmegoldásig és egy-egy érdekesebb jelenség vizsgálatáig sok témával fog találkozni az olvasó. Ehhez kívánok érdeklődést, türelmet, kitartást, és ami a legfontosabb: gyermeki kíváncsiságot.  

Vissza a főoldalra
Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:

Fizika

Összes cikk: 41 db
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Fizika kísérletek 9. évfolyamosoknak

Javaslatok a 9. évfolyamos diákoknak fizika kísérletek bemutatásához

  1. Newton I. törvénye (a tehetetlenség törvényének ..
    [Tovább]
Atommodellek

A bejegyzésben a 12. évfolyamon tanuló diákoknak kívánok segítséget nyújtani az atommodellek elsajátításához. Az iskolában hozzárendelt óraszám szűkös, ezért az otthoni tanuláshoz jól jön a segítség. A magyarázatok az órán elhangzanak, ..

[Tovább]
A világegyetem szerkezete és fejlődése

A csillagos ég, a világegyetem, a Tejút, a naprendszer már ő‘sidő‘k óta foglalkoztatja az emberiséget. Az ő‘sember leginkább félelemmel tekintett az égre, hiszen onnan sokszor érkezett számára nemkívánatos természeti esemény. Ami világosan ..

[Tovább]
A hőátadás környezeti vonatkozásai, a napenergia

A természetben lejátszódó minden folyamat (élő‘ és élettelen egyaránt) hő‘energiát használ fel, amelynek során (többségük, de nem mindegyik) hulladék hő‘vel, és egyéb káros anyagokkal szennyezi a környezetét. Azok az energiahordozók, ..

[Tovább]
A fénysebesség látszólagos különbözősége

A címbeli problémát vetette fel egyszer valaki. A megoldásnak semmi tétje nem volt, csak úgy „bedobta” egy társasági beszélgetésen. Arról nem szól a fáma, hogy aki a kérdést feltette, az tudta-e a választ, és ha igen, akkor az ..

[Tovább]
Mechanika

Ebben a bejegyzésben néhány egyszerű kérdés található a mechanika témakörébő‘l a válaszokkal együtt. Akár egy kérdezz - felelek játéknak is tekinthető‘. Célszerű a kérdéseken elő‘ször elgondolkozni. Ha a válasz nem pontos, az nem ..

[Tovább]