My image

Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:
Ma Bulcsú napja van, holnap Fatime napja lesz. 2020.06.04 | 23. hét | 155. nap

A fizika a legtöbb ma ismert tudomány őse. Amikor a fizikáról esik szó, azt szoktam mondani, hogy a természettudomány sokkal régebbi, mint az ember, mert a természet már jóval az ember előtt jelen volt. Az egy dolog, hogy a 2 millió évvel ezelőtt élt ember még nem tudta értelmezni a természeti jelenségeket, de az attól függetlenül már létezett. Emberi léptékkel nagyon hosszú időszakoknak kellett eltelni, hogy a fizika ma ismert formája körvonalazódjon, és a társadalmak számára hasznosítható legyen. Na, de itt és most nem a fizika történetről kívánok szólni, hanem arról, hogy miért is hoztam létre ezt a menüpontot. Ennek a menüpontnak a létrehozásával az a célom, hogy a diákoknak segítséget nyújtsak a fizika megismeréséhez. Mindezt úgy, hogy közben ismeretterjesztő módon népszerűsítsem is a fizikát. A fizika tárgykörében a kísérlettől kezdve a feladatmegoldásig és egy-egy érdekesebb jelenség vizsgálatáig sok témával fog találkozni az olvasó. Ehhez kívánok érdeklődést, türelmet, kitartást, és ami a legfontosabb: gyermeki kíváncsiságot.  

Vissza a főoldalra
Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:

Fizika

Összes cikk: 41 db
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Környezet fizika II.

Mai világunkban a környezetszennyezés jelentő‘s méreteket öltött. Köszönhető‘en a Földi emberi lét heterogén összetételének, és az anyagi javak egyenlő‘tlen elosztásának. Az ipar, a mező‘gazdaság, a tudomány mind-mind jelentő‘sen ..

[Tovább]
Környezet fizika I.

Elő‘fordulnak ipari balesetek, amik veszélyeztetik a környezetünket. Részben közvetlenül és azonnal az emberéleteket, részben hosszú távon a környezetet. Egy másik probléma, ami az elő‘ző‘t generálja, a mindenáron történő‘ fejlő‘dés ..

[Tovább]
A természettudomány a jólét szolgálatában

A természettudományok nem öncélúak. Akik úgy gondolják, hogy a fizikát, kémiát, csillagászatot, földtudományokat (hosszan lehetne folytatni a sort) csak azért művelik az 'elvetemültnek gondolt' emberek, kutatók, hogy elüssék valamivel az ..

[Tovább]
Arkhimédész törvénye és egyéb érdekességek

Arkhimédész Kr.e 287-212 között élt Szirakuza városában. Fizikával, matematikával, csillagászattal és filozófiával foglalkozott. Fantasztikus életművet hagyott maga után még úgy is, hogy munkásságának egy része az idő‘ homályába süllyedt. ..

[Tovább]
Hidro- és aerodinamikai elvek, jelenségek

A levegő‘vel és a vízzel mindennap találkozik az ember. Ezeknek az anyagoknak néhány jellemző‘jét ismerheted meg a következő‘ két részes rövid anyagból. Emlékezz a bemutatott Torricelli kísérletre, és a légnyomással, valamint az idő‘járással ..

[Tovább]
Termikus rendszerek

A termodinamika alapjainak az elsajátításához az iskolában kevés idő‘ áll rendelkezésre. Különösen úgy, hogy a hűtő‘ és fűtő‘ rendszerekrő‘l is említést kell tenni. Mindezt úgy, hogy közben rengeteg gyakorlati ..

[Tovább]