My image

Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:
Ma Bulcsú napja van, holnap Fatime napja lesz. 2020.06.04 | 23. hét | 155. nap

A fizika a legtöbb ma ismert tudomány őse. Amikor a fizikáról esik szó, azt szoktam mondani, hogy a természettudomány sokkal régebbi, mint az ember, mert a természet már jóval az ember előtt jelen volt. Az egy dolog, hogy a 2 millió évvel ezelőtt élt ember még nem tudta értelmezni a természeti jelenségeket, de az attól függetlenül már létezett. Emberi léptékkel nagyon hosszú időszakoknak kellett eltelni, hogy a fizika ma ismert formája körvonalazódjon, és a társadalmak számára hasznosítható legyen. Na, de itt és most nem a fizika történetről kívánok szólni, hanem arról, hogy miért is hoztam létre ezt a menüpontot. Ennek a menüpontnak a létrehozásával az a célom, hogy a diákoknak segítséget nyújtsak a fizika megismeréséhez. Mindezt úgy, hogy közben ismeretterjesztő módon népszerűsítsem is a fizikát. A fizika tárgykörében a kísérlettől kezdve a feladatmegoldásig és egy-egy érdekesebb jelenség vizsgálatáig sok témával fog találkozni az olvasó. Ehhez kívánok érdeklődést, türelmet, kitartást, és ami a legfontosabb: gyermeki kíváncsiságot.  

Vissza a főoldalra
Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:

Fizika

Összes cikk: 41 db
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Zajszennyezés

A zajszennyezés egyre nagyobb méreteket ölt. A kisebb városok és vidéki települések még úgy - ahogy védettek ebben a tekintetben. A megyeszékhelyek, vagy a fő‘város már nem ilyen szerencsés. Különösen a fő‘városban állandósult a zajszennyezés ..

[Tovább]
Húros és fúvós hangszerek

Az általános műveltséghez talán annyi hozzátartozik, hogy a két legnagyobb számú hangszert felölelő‘ típust tárgyaljuk. No, de ezt a fizika szemszögébő‘l tesszük. Nem haszontalan, ha a működés, a hangképzés mikéntjével legalább alapszinten ..

[Tovább]
Hangok keltése, hangszerek

A hang érzékelése mindenki számára természetes, hacsak nincs ilyen irányú fogyatékossága. Ebben a bejegyzésben arról esik szó, hogy fizikailag hogyan kelthető‘ hang. A zenei hang különbözik az egyéb, nem zenei hangoktól. Megismerkedhetünk ..

[Tovább]
A hangérzékelés és az emberi fül

Az emberi fül egy csodálatos érzékenységű műszer. A környezetünkbő‘l érkező‘ információk jelentő‘s részét a fülünkkel szerezzük. Hogyan történik a hallás folyamata? Hogyan tudjuk megállapítani, hogy melyik irányból érkezik a ..

[Tovább]
Hangsebesség és Doppler hatás

A hang az egyik legfontosabb információ az ember számára. Érdekes jelenségeket lehet hanggal elő‘idézni. A hang lehet kellemes, de lehet zavaró, ső‘t elviselhetetlen is. Katonai technológiaként rombolásra is alkalmas. Én itt inkább a szelídebb ..

[Tovább]
Környezet fizika III.

Már látszanak a jelei, és magunk is érezzük, hogy a természeti környezetünkben valami egyensúlyi zavar keletkezett. No, nem úgy magától. Mi emberek, a földi lét intelligens lényei tettük olyanná, amilyen most. A túlnépesedéssel, a kielégíthetetlen ..

[Tovább]