My image

Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:
Ma Bulcsú napja van, holnap Fatime napja lesz. 2020.06.04 | 23. hét | 155. nap

A fizika a legtöbb ma ismert tudomány őse. Amikor a fizikáról esik szó, azt szoktam mondani, hogy a természettudomány sokkal régebbi, mint az ember, mert a természet már jóval az ember előtt jelen volt. Az egy dolog, hogy a 2 millió évvel ezelőtt élt ember még nem tudta értelmezni a természeti jelenségeket, de az attól függetlenül már létezett. Emberi léptékkel nagyon hosszú időszakoknak kellett eltelni, hogy a fizika ma ismert formája körvonalazódjon, és a társadalmak számára hasznosítható legyen. Na, de itt és most nem a fizika történetről kívánok szólni, hanem arról, hogy miért is hoztam létre ezt a menüpontot. Ennek a menüpontnak a létrehozásával az a célom, hogy a diákoknak segítséget nyújtsak a fizika megismeréséhez. Mindezt úgy, hogy közben ismeretterjesztő módon népszerűsítsem is a fizikát. A fizika tárgykörében a kísérlettől kezdve a feladatmegoldásig és egy-egy érdekesebb jelenség vizsgálatáig sok témával fog találkozni az olvasó. Ehhez kívánok érdeklődést, türelmet, kitartást, és ami a legfontosabb: gyermeki kíváncsiságot.  

Vissza a főoldalra
Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:

Fizika

Összes cikk: 41 db
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
A mágneses mező és a mozgó töltés

A elektromágnesség területe a fizikában látványos, mert a mágneses indukcióvonalak láthatóvá tehető‘k. A látvány és annak változása szemmel láthatóan hatással van a diákokra. Ha pedig a diákok is végezhetnek kísérletet, akkor maradó ..

[Tovább]
Áramköri alapfogalmak, Ohm törvénye

Az elektromosság jelen van az élet minden területén. Az emberiség fejlő‘dése elképzelhetetlen nélküle. Az ember természetesnek tekinti, hogy a villamos energia a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Legyen az akár a háztartásban, akár a ..

[Tovább]
Egyenesvonalú egyenletes mozgás feladatok

Néhány egyszerű és néhány elgondolkodtató feladatot gyűjtöttem össze. Ezek is alkalmasak a fokozatosság betartásával az önálló gyakorlásra. Azoknál a feladatoknál, ahol a matematikai levezetését javasolom, azt valóban érdemes önállóan ..

[Tovább]
Kinematika feladatok megoldása

A „Fizika feladatok megoldása” bejegyzés elvi segítséget nyújt a tanulmányi munkához. Az elveket tettekre váltva ebben a bejegyzésben a kinematika területérő‘l közlök tíz megoldott és egy szorgalmi feladatot. Az egyes feladatokat ..

[Tovább]
Fizika feladatok megoldása

A fizika feladatok megoldása (ritka kivételtő‘l eltekintve) nem tartozik a diákok kedvenc elfoglaltságai közé. Tapasztalatom szerint ennek több oka van, de kettő‘ szinte állandóan tetten érhető‘. Az egyik, hogy a diák nem hajlandó gondolkozni ..

[Tovább]
Ultrahang a természetben és a gyógyászatban

Az ultrahang sokkal több helyen van jelen a természetben és az életünkben mintsem azt gondolnánk, már ha egyáltalán ilyesmin gondolkodik az ember, mondjuk a szabadidejében. Rendszeresen használunk ultrahanggal működő‘, vagy ultrahangot felhasználó ..

[Tovább]