My image

Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:
Ma Pál napja van, holnap Vanda napja lesz. 2022.01.25 | 4. hét | 24. nap

A fizika a legtöbb ma ismert tudomány őse. Amikor a fizikáról esik szó, azt szoktam mondani, hogy a természettudomány sokkal régebbi, mint az ember, mert a természet már jóval az ember előtt jelen volt. Az egy dolog, hogy a 2 millió évvel ezelőtt élt ember még nem tudta értelmezni a természeti jelenségeket, de az attól függetlenül már létezett. Emberi léptékkel nagyon hosszú időszakoknak kellett eltelni, hogy a fizika ma ismert formája körvonalazódjon, és a társadalmak számára hasznosítható legyen. Na, de itt és most nem a fizika történetről kívánok szólni, hanem arról, hogy miért is hoztam létre ezt a menüpontot. Ennek a menüpontnak a létrehozásával az a célom, hogy a diákoknak segítséget nyújtsak a fizika megismeréséhez. Mindezt úgy, hogy közben ismeretterjesztő módon népszerűsítsem is a fizikát. A fizika tárgykörében a kísérlettől kezdve a feladatmegoldásig és egy-egy érdekesebb jelenség vizsgálatáig sok témával fog találkozni az olvasó. Ehhez kívánok érdeklődést, türelmet, kitartást, és ami a legfontosabb: gyermeki kíváncsiságot.  

Vissza a főoldalra
Keresés
keresés
Csak a címben
Szövegben is
Bejelentkezés
Email cím:
Jelszó:

Fizika

Összes cikk: 41 db
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Optikai szerkesztések

Az optikai szerkesztések elsajátítása nem túl nagy kihívás, de gyakorlására mindenképpen szükség van. A tükrök és lencsék nevezetes sugármeneteivel végezzük a szerkesztéseket. Minden esetben a három nevezetes sugármenetbő‘l kettő‘ ..

[Tovább]
Fizika kísérletek 10. évfolyamosoknak

           Javaslatok a 10. évfolyamos diákoknak fizika kísérletek bemutatásához

  1. Hő‘tágulással kapcsolatos kísérletek (folyadékok, ..
    [Tovább]
Optikai feladatok megoldása

Ebben a bejegyzésben 13 db feladatmegoldást ismerhet meg az érdeklő‘dő‘. Válogatásom rendező‘ elve az volt, hogy a feladatok némi betekintést adjanak a megoldások menetébe. A megoldások mindegyike nagyon részletes. Ki-ki vérmérséklete szerint ..

[Tovább]
Optika 2

A geometriai optika alapfogalmai után célszerű megismerkedni néhány optikai eszközzel. Ilyenek pl. a sík-, a homorú-, és a domború-tükör, továbbá a homorú-, és domború-lencse. Az anyagban a felsorolt eszközök tulajdonságait ismertetem, ..

[Tovább]
Optika 1

Az optika szép és látványos része a fizikának. Szerteágazó terület, de ebben az anyagban alapfogalmak tisztázása, értelmezése a cél. Leginkább egy könnyed figyelemfelkeltő‘ diasor, ami elengedhetetlen az optika egyszerű megismeréséhez. ..

[Tovább]
Feladatok a mágneses mező témaköréből

Az elektromágneses mező‘ szerteágazó feladatai közül az egyenes vezető‘, a légmagos, illetve a vasmagos tekercs, az elektromágnes és a mágneses mező‘ben haladó töltés témaköreibő‘l válogattam 23 feladatot. A feladatok között vannak ..

[Tovább]